INTRAVAL. Bureau voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek en advies<
 
In Grote Lijnen
Bijlage B    Beroepsclassificatie naar soorten
De beroepenindeling is gebaseerd op een inventarisatie van de door de respondenten voor de nominee genoemde beroepen. Om twee redenen is gekozen voor deze indeling naar soorten beroepen. De eerste reden is dat de respondenten het exacte beroep bij veel gebruikers die ze noemen niet weten of niet willen meedelen. De respondent zegt bijvoorbeeld: 'hij is werkzaam in de horeca', 'hij werkt op kantoor', 'ze zit in de modewe reld', 'hij is crimineel' enzovoort. De tweede reden is dat de cocaïnegebruikers over een breed scala van beroepen zijn verdeeld, zodat met een te grove indeling te veel inte ressante informatie verloren gaat. Hieronder worden per categorie voorbeelden gegeven van genoemde beroepen. Waar nodig worden de categorieën nader omschreven.
Sexindustrie
Voorbeelden van genoemde beroepen: prostituée, striptease-danseres, escorte-dame, werkzaam in sexbioscoop.
Administratieve sector
In deze categorie zijn de lagere administratieve beroepen ingedeeld. Voorbeelden van genoemde beroepen: secretaresse, directie-secretaresse, administratief medewerk(st)er, documentenjongen, boekhouder, technisch administratief medewerker, bankemployee.
Kunst en cultuur
Voorbeelden zijn (beeldend) kunstenaar, danseres, muzikant, actrice, galeriebeheerder, manager festivals, jongleur, dirigent, stage manager, cabaretière, filmmaker.
Horeca
Voorbeelden zijn serveerster, barkeep(st)er, kok, bareigenaar, croupier, dj, kamermeisje, buffetjuffrouw, traiteur, manager patatzaak, portier.
Technische sector
In deze categorie zijn handenarbeid en technische beroepen ingedeeld met een laag niveau van opleiding. Voorbeelden van genoemde beroepen: timmerman, metselaar, stoffeerder, magazijnbediende, productiewerker, metaalbewerker, losser, lasser, monteur, bouwvakker, schilder, meubelmaker, bankwerker, pijpfitter, havenarbeider, heftruck chauffeur, automonteur, operator, draaier, loodsmedewerker, veiligheidsbeambte, isoleerder, spuiterij, autosloper, bode.
Verkoop sector
In deze categorie zijn beroepen in de verkoop ingedeeld. Voorbeelden van genoemde beroepen zijn: vertegenwoordiger, verkoper montagemateriaal, verkoper in groentezaak, winkelmedewerkster, ambulante handel, verkoopster in modezaak.
Media
Voorbeelden zijn fotograaf, vakbladjournaliste, pr (reclame), journalist.
Gezondheidssector
In deze categorie zijn beroepen in de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening ingedeeld. Voorbeelden van genoemde beroepen zijn: sociaal werk(st)er, maatschappelijk werker, verpleegster, welzijnswerker, inrichtingswerker, ziekenverzorg ster, psychiatrisch verpleegkundige, humanistisch raadsman.
Onderwijs
Voorbeelden zijn lerares Nederlands, leraar Engels, gymleraar, onderwijzer.
Vrije sector
In deze categorie zijn beroepen ingedeeld met een hoog opleidingsniveau. Voorbeelden van genoemde beroepen zijn: makelaar, econoom, accountant, stedebouwkundige, informaticus, werktuigbouwkundig ingenieur, psycholoog, architect.
Criminelen
Voorbeelden zijn dief, crimineel, dealer.
Diverse beroepen
In deze categorie zijn beroepen ingedeeld die ofwel te vaag ofwel niet indeelbaar zijn. Voorbeelden van genoemde beroepen: hondenkapper, rozenkweker, huisvrouw, klanten service, kickbokser, seismografisch onderzoeker, uitzendbureau, vliegtuigbouwer, rentenier, boer, schoonheidsspecialiste.
vorige   volgende
Colofon en inhoudsopgave
Hoofdstuk 1    Inleiding en probleemstelling
Hoofdstuk 2    Verkooppunten
Hoofdstuk 3    Algemene impressies
Hoofdstuk 4    Karakteristieke kenmerken
Hoofdstuk 5    Typologie
Hoofdstuk 6    Spreiding, verspreiding en omvang
Hoofdstuk 7    Conclusies en discussie
Samenvatting
Literatuur
Bijlage A    Verklarende woordenlijst
Bijlage B    Beroepsclassificatie naar soorten
Bijlage C    Patronen van gebruik
 
© INTRAVAL, Groningen-Rotterdam .
Deze site wordt onderhouden door De Poel Webdesign.